facebook-domain-verification=r0ftag0r5rclkuwzg2609bmytxg2kf

Τι είναι το τεστ ΠΑΠ?

Προληπτικός έλεγχος-Τεστ ΠΑΠ-HPV-Εμβόλιο HPV-Τράχηλος

Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (Τεστ ΠΑΠ)

Ο έλεγχος με τεστ ΠΑΠ για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την υγεία των γυναικών και περιλαμβάνει τη διενέργεια εξετάσεων για την εύρεση καρκινικών κυττάρων στον τράχηλο της μήτρας.

Ο τράχηλος είναι το κάτω μέρος της μήτρας όπου συναντάται με τον κόλπο.

Ο προληπτικός έλεγχος μπορεί να αναγνωρίσει κύτταρα που βρίσκονται σε «προκαρκινικό» στάδιο, δηλαδή κύτταρα τα οποία μπορεί να εξελιχθούν μελλοντικά σε καρκίνο.

Με τον τρόπο αυτό τα παθολογικά κύτταρα ανευρίσκονται σε αρχικό στάδιο, όπου δεν εμφανίζονται συμπτώματα, με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη θεραπεία.

Ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος είναι ο τρόπος που σας βοηθά να προλαμβάνετε και να αντιμετωπίζετε έγκαιρα οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί, ενώ αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να συζητήσετε με το γυναικολόγο σας για θέματα που σας απασχολούν.


Τι είναι το τεστ ΠΑΠ?

Το τεστ Παπανικολάου είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος για τον προληπτικό έλεγχο του τραχήλου της μήτρας. Κατά τη διάρκεια του τεστ συλλέγεται ένα δείγμα κυττάρων από την επιφάνεια του τραχήλου το οποίο στέλνεται στο εργαστήριο. Ένας ειδικός ιατρός (κυτταρολόγος) κοιτάει τα κύτταρα σε μικροσκόπιο για να ελέγξει τυχόν ανωμαλίες. Τα αποτελέσματα είναι έτοιμα εντός λίγων ημερών.

Επιπλέον μπορεί να γίνει έλεγχος για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV τεστ). Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας οφείλεται κυρίως στον ιό HPV. Το τεστ ελέγχει αν τα κύτταρα του τραχήλου φέρουν συγκεκριμένους τύπους του ιού HPV.

Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω εξετάσεων είναι γνωστός ως Cο-Testing.


Πώς γίνεται η λήψη του δείγματος για το τεστ ΠΑΠ?

Πριν την κλινική εξέταση ο ιατρός θα σας οδηγήσει σε κάποιο ειδικό χώρο και θα σας δώσει το χρόνο να αφαιρέσετε τα ρούχα σας, να πάτε τουαλέτα και να βάλετε μία από τις ποδιές εξέτασης για να καλυφθείτε.

Όταν είστε έτοιμες θα σας ζητήσει να καθίσετε στην γυναικολογική καρέκλα και να ακουμπήσετε τα πόδια σας στα ειδικά υποπόδια ώστε να έχει ορατότητα της γεννητικής περιοχής. Ο ιατρός θα χρειαστεί να πάρει ένα δείγμα από τον τράχηλο της μήτρας.

Για να το πετύχει αυτό θα τοποθετήσει μια συσκευή που ονομάζεται κολποδιαστολέας μέσα στον κόλπο. Η συσκευή αυτή βοηθάει στο να αποκαλυφτεί ο τράχηλος της μήτρας. Με τη βοήθεια ενός μικρού ειδικού εργαλείου (βούρτσα ή σπάτουλα) ο ιατρός θα ξύσει ελαφρά την επιφάνεια του τραχήλου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια ελαφρά ενόχληση αλλά δεν προκαλεί πόνο.

Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης μπορείτε να συνεχίσετε κανονικά τις δραστηριότητές σας.


Πότε πρέπει να αρχίσει ο έλεγχος και πόσο συχνά πρέπει να γίνεται?

Οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν ο έλεγχος με τεστ ΠΑΠ να αρχίζει από την ηλικία των 21 ετών. Ο έλεγχος συστήνεται ανεξάρτητα από αν έχετε ή όχι σεξουαλικές επαφές.

Η συχνότητα του ελέγχου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το ιστορικό και τα προηγούμενα αποτελέσματα του τεστ ΠΑΠ. Ο έλεγχος καλό είναι να γίνεται τουλάχιστον κάθε 3 χρόνια ή συχνότερα.

Σε μερικές περιπτώσεις, όπως όταν υπάρχει φλεγμονή του κόλπου ή του τραχήλου, το αποτέλεσμα του τεστ ΠΑΠ δεν είναι αξιόπιστο και πρέπει να επαναληφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το τεστ ΠΑΠ μπορεί να γίνει και για άλλους λόγους εκτός από τον έλεγχο για καρκίνο του τραχήλου, όπως σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ανώμαλη αιμορραγία από τη μήτρα.

Τι πρέπει να κάνω πριν την εξέταση ?

Για τη λήψη του τεστ ΠΑΠ δεν χρειάζεται ειδική προετοιμασία.

Συνήθως προτείνεται η αποφυγή χρήσης ενδοκολπικών προϊόντων ή σεξουαλικής επαφής δύο ημέρες πριν, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο.

O προγραμματισμός της εξέτασης καλό είναι να γίνεται σε ημέρες που δεν έχετε έμμηνο ρύση.

Σε περίπτωση που σας έρθει περίοδος την ημέρα της εξέτασης μην ανησυχείτε, πολλές φορές το τεστ μπορεί να γίνει ακόμα και αν έχετε αίμα. Ο γυναικολόγος θα σας ενημερώσει για το αν μπορεί να γίνει η εξέταση.


Πρέπει να κάνω τον έλεγχο αν έχω κάνει το εμβόλιο για τον HPV?

Ναι, ο έλεγχος πρέπει να γίνεται ανεξάρτητα από το αν έχετε κάνει το εμβόλιο ή όχι. Το εμβόλιο για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι σημαντικό αφού μειώνει τις πιθανότητες να εμφανίσετε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αλλά δεν σας προστατεύει ολοκληρωτικά.

Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος δεν αντικαθίσταται από το εμβόλιο.


Αν εμφανιστεί παθολογικό αποτέλεσμα?

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ένα παθολογικό αποτέλεσμα στο τεστ παπ είναι αρκετά συχνό και ότι οι περισσότερες γυναίκες με ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν έχουν καρκίνο του τραχήλου.

Ο ιατρός σας μπορεί να κάνει περισσότερες εξετάσεις, όπως επανάληψη του τεστ, κολποσκόπηση ή βιοψία, για να καθορίσει την αιτία του προβλήματος και να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία εφόσον υπάρχει ανάγκη.

Σε περίπτωση που εμφανιστεί καρκίνος του τραχήλου ή προκαρκινικές βλάβες και η διάγνωση γίνει έγκαιρα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ίασης.

Μην διστάσετε να υποβάλετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχετε σχετικά με την υγεία σας.

Η πρόληψη είναι σημαντική σε όλες τις ηλικίες.

Δημήτριος Α. Μοστρούς, MD
Μαιευτήρας Γυναικολόγος

Περισσότερα