facebook-domain-verification=r0ftag0r5rclkuwzg2609bmytxg2kf

Χειρουργικές Υπηρεσίες

Η χειρουργική ομάδα του ΘΕΑΡΙΣ πραγματοποιεί πλήθος γυναικολογικών χειρουργείων, είτε με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους (Λαπαροσκόπηση, Υστεροσκόπηση) είτε με λαπαροτομία ή κολπικά, σε συνεργασία με μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας.

Ελάχιστα Eπεμβατική Xειρουργική - Λαπαροσκόπηση

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική περιλαμβάνει μια σειρά από σύγχρονες μεθόδους  χειρουργικής διάγνωσης και θεραπείας, όπως είναι η λαπαροσκόπηση ή η ρομποτική, με πολλαπλά οφέλη. Σε αντίθεση με τις γυναικολογικές επεμβάσεις ανοιχτής χειρουργικής, όπου απαιτούνται μεγάλες τομές για να είναι ορατά τα όργανα του ασθενούς, στη λαπαροσκόπηση γίνονται μικρές τομές από τις οποίες τοποθετείται μια κάμερα και διάφορα χειρουργικά εργαλεία. Με τη χρήση μιας οθόνης, ο χειρουργός μπορεί να δει σε μεγέθυνση τα εσωτερικά όργανα του ασθενούς και με ακρίβεια να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επέμβαση χρειαστεί.

Στη Γυναικολογία, η λαπαροσκόπηση χρησιμοποιείται τόσο διαγνωστικά, όσο και θεραπευτικά, για πλήθος περιπτώσεων, όπως αφαίρεση ινομυωμάτων, θεραπεία ενδομητρίωσης, αφαίρεση μήτρας, σάλπιγγας ή κύστεων ωοθήκης, θεραπεία εξωμήτριας εγκυμοσύνης, υστερεκτομή, κ.α. Σε σύγκριση με την κλασσική ανοιχτή επέμβαση, η λαπαροσκόπηση εξασφαλίζει γρηγορότερη αποκατάσταση μετά την επέμβαση, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, ταχύτερη ανάρρωση και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Υστεροσκόπηση

Η υστεροσκόπηση είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που χρησιμοποιείται για την διερεύνηση διαφόρων γυναικολογικών προβλημάτων, όπως η ανώμαλη αιμορραγία της μήτρας, η υπογονιμότητα και οι ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης εισάγεται μια ειδική κάμερα (υστεροσκόπιο) μέσα στον κόλπο και από τον τράχηλο στη μήτρα. Με τον τρόπο αυτόν, ο γυναικολόγος έχει άμεση όραση στο εσωτερικό της μήτρας και μπορεί να ελέγχει την ενδομήτρια κοιλότητα, τα στόμια των σαλπίγγων, αλλά και τον ενδοτραχήλο. 

Σε περίπτωση που υπάρχουν ευρήματα (πολύποδες, συμφύσεις, ινομυώματα) μπορούν να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια της ίδιας εξέτασης. Η θεραπευτική υστεροσκόπηση γίνεται απαραίτητα υπό γενική αναισθησία. 

Κλασική Χειρουργική, Γυναικολογία

Λαπαροτομία ονομάζεται κάθε επέμβαση που γίνεται στην περιοχή της κοιλιάς. Τα ανοιχτά χειρουργεία πραγματοποιούνται κυρίως σε περιπτώσεις ογκολογικών παθήσεων ή καλοήθειας (ινομυωματεκτομή, υστερεκτομή, αφαίρεση κύστεων ωοθήκης, πρόπτωση πυελικού οργάνου, αφαίρεση όγκων). Πολλές φορές, κυρίως λόγω μεγέθους ή θέσης των ευρημάτων ή μετά από προηγούμενα χειρουργεία, η λαπαροτομία θεωρείται καλύτερη επιλογή, σε σχέση με τη λαπαροσκόπηση. Η κλασική χειρουργική γυναικολογία παραμένει πάντα μια αξιόπιστη και ασφαλής λύση στα χέρια έμπειρων γιατρών.

Κολπικά Χειρουργεία

Πολλές φορές, λόγω χαλάρωσης των ιστών, τα πυελικά όργανα (μήτρα, ουροδόχος κύστη, ουρήθρα, έντερο) μπορεί να μετακινηθούν προς το εσωτερικό του κόλπου ή και εκτός αυτού. Μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν τη χαλάρωση των ιστών είναι η ηλικία, η παχυσαρκία ή οι πολλοί και δύσκολοι φυσιολογικοί τοκετοί. Πολλές γυναίκες με πρόπτωση αισθάνονται αίσθημα πίεσης ή βάρους στον κόλπο, διαταραχές στην αφόδευση ή ακόμα και ακράτεια ούρων, τα οποία επηρεάζουν τις καθημερινές δραστηριότητες τους, τη σεξουαλική λειτουργία και την άσκηση. Τα κολπικά χειρουργεία βοηθούν στην επαναφορά της φυσιολογικής ανατομίας του πυελικού εδάφους.

Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις όπου υπάρχει κυστεοκήλη ή ορθοκήλη, ακολουθείται η μέθοδος της κολπορραφίας, όπου η ουροδόχος κύστη ή το ορθό επαναφέρονται στη φυσιολογική τους ανατομική θέση, και το πρόσθιο ή το οπίσθιο κολπικό τοίχωμα αποκαθίσταται, προσφέροντας ανακούφιση.

Μικροεπεμβάσεις

Διαγνωστική και Θεραπευτική Απόξεση

Η απόξεση μήτρας είναι μια μικρή και σύντομη, σε διάρκεια, επέμβαση που αποσκοπεί στην αφαίρεση ιστού από το εσωτερικό της μήτρας. Χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και θεραπεία ορισμένων γυναικολογικών παθήσεων ή για τον καθαρισμό της μήτρας μετά από αποβολή.

Διακοπή Κύησης

Διακοπή κύησης ή άμβλωση είναι μια χειρουργική διαδικασία για την αφαίρεση του εμβρύου από τη μήτρα, μέσω του κόλπου. Μπορεί να γίνει όταν μια γυναίκα επιθυμεί να τερματίσει την κύηση για προσωπικούς λόγους ή όταν υπάρχουν σοβαροί ιατρικοί λόγοι για την έγκυο ή το έμβρυο.           

Καυτηριασμός Κονδυλωμάτων (HPV)

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και είναι ένα από τα πιο συχνά μεταδιδόμενα σεξουαλικά νοσήματα. Πρόκειται για μικρούς καλοήθεις όγκους που εμφανίζονται κυρίως στα γεννητικά όργανα και τις περιοχές γύρω από αυτά, και προσβάλλει γυναίκες και άνδρες.

Ο τύπος του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) που προκαλεί τα κονδυλώματα συνήθως δεν είναι επικίνδυνος. Μερικοί, όμως, τύποι του ιού HPV μπορεί να οδηγήσουν σταδιακά σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικός ο προληπτικός και τακτικός γυναικολογικός έλεγχος, ενώ σύμμαχος στην προστασία του οργανισμού είναι το εξειδικευμένο εμβόλιο κατά του HPV.

Τα κονδυλώματα αντιμετωπίζονται είτε συντηρητικά (π.χ. τοπική κρέμα) είτε χειρουργικά (καυτηριασμός με διαθερμία, Laser κλπ.). Με τον καυτηριασμό επιτυγχάνεται η αναίμακτη εξάλειψη των κονδυλωμάτων, με άμεσα αποτελέσματα, χωρίς να αφήνει ουλές, σημάδια και υποχρωμίες.

Ακόμα και αν δεν μπορείτε να δείτε τα κονδυλώματα, υπάρχει περίπτωση να έχετε τον ιό του HPV. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επανεμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή και να τα μεταδώσετε με τη σεξουαλική επαφή. 

Kωνοειδής Εκτομή του Τραχήλου της Μήτρας

Η κωνοειδής εκτομή του τραχήλου της μήτρας είναι μια μικρή χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται ένα μικρό τμήμα του τραχήλου, σε σχήμα κώνου. Σκοπός του είναι να σταλούν τα παθολογικά κομμάτια του τραχήλου για ιστολογική εξέταση, ενώ ταυτόχρονα έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα. Χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις όπου υπάρχει εμμένων παθολογικό τεστ ΠΑΠ, το οποίο συμβαδίζει με την κολποσκοπική εικόνα.

Εκτομή ή Μαρσιποποίηση Βαρθολίνειου Αδένα

Οι βαρθολίνειοι αδένες βρίσκονται στην είσοδο του κόλπου, πίσω από τα μικρά χείλη, και εκκρίνουν βλέννη, η οποία βοηθά στη λίπανση του κόλπου. Όταν ο πόρος φράξει, μαζεύεται υγρό, προκαλώντας τη διόγκωση του αδένα (κύστη βαρθολίνειου αδένα). Σε περίπτωση επιμόλυνσης δημιουργείται απόστημα, με αποτέλεσμα τον έντονο πόνο και την ερυθρότητα της περιοχής. Με την κατάλληλη θεραπεία (διάνοιξη), το απόστημα βαρθολίνειου αδένα μπορεί να υποχωρήσει. Σε περίπτωση πολλαπλών υποτροπών μπορεί να πραγματοποιηθεί μικρή χειρουργική επέμβαση (μαρσιποποίηση), ώστε να παραμείνει ο πόρος του αδένα ανοιχτός. Σε μερικές περιπτώσεις είναι απαραίτητη η αφαίρεση ολόκληρου του αδένα (εκτομή).