facebook-domain-verification=r0ftag0r5rclkuwzg2609bmytxg2kf

Μαιευτικές Υπηρεσίες

 Στο ΘΕΑΡΙΣ προσφέρουμε εξατομικευμένη φροντίδα σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης σας, από τη σύλληψη έως τη γέννηση, και από τις προγεννητικές εξετάσεις, μέχρι τη λοχεία.

Φυσιολογικός Τοκετός

Στο Μαιευτικό Γυναικολογικό Ιατρείο ΘΕΑΡΙΣ, προτεραιότητά μας είναι ο φυσιολογικός τοκετός, ο οποίος πραγματοποιείται πάντα με ασφάλεια και, όσο το δυνατόν, πιο ανώδυνα. Παρέχοντας συμβουλές, ενημέρωση και εκπαίδευση σχετικά με τη διαδικασία του τοκετού και τη διαχείριση του άγχους και του πόνου, προετοιμάζουμε τη μέλλουσα μητέρα για μια συναρπαστική εμπειρία που θα θυμάται για πάντα. Ο φυσιολογικός τοκετός έχει πολλά πλεονεκτήματα για τη σωματική και πνευματική υγεία του βρέφους και της μητέρας, όπως:
 • Ενίσχυση του δεσμού μητέρας – μωρού
 • Αποφυγή χειρουργικής τομής
 • Πιο γρήγορη ανάρρωση και λιγότερος πόνος μετά τον τοκετό
 • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και λιγότερες πιθανότητες αναπνευστικών προβλημάτων του μωρού
 • Μεγαλύτερη ευκολία επόμενου φυσιολογικού τοκετού.

Ο συμβουλευτικός ρόλος του Μαιευτήρα – Γυναικολόγου είναι καταλυτικός, προκειμένου να ενημερώσει υπεύθυνα και αντικειμενικά την έγκυο γυναίκα για τις συνθήκες της συγκεκριμένης κύησης, καθώς και για τις κατευθυντήριες επιστημονικές οδηγίες, σχετικά με την επιλογή του τρόπου περάτωσης του τοκετού.

Καισαρική Τομή

Καισαρική τομή είναι η χειρουργική επέμβαση που επιλέγεται για να γεννηθεί το μωρό, όταν ο φυσιολογικός τοκετός ενέχει κινδύνους, τόσο για την υγεία του εμβρύου όσο και για την υγεία της μητέρας. Μερικές από τις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητη ή που προτιμάται η καισαρική τομή από τον φυσιολογικό τοκετό είναι:
 • Λάθος θέση του εμβρύου (εγκάρσιο σχήμα, ισχιακή προβολή)
 • Ανωμαλίες του πλακούντα ή του ομφάλιου λώρου
 • Μη εξέλιξη τοκετού
 • Επιβράδυνση ενδομήτριας ανάπτυξης
 • Δίδυμη κύηση
 • Προηγούμενη καισαρική τομή

Καισαρική τομή μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί μετά από επιθυμία της ίδιας της μέλλουσας μητέρας, ακόμα και χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις, χωρίς ωστόσο να ενθαρρύνουμε μια τέτοια απόφαση. Εξαιρετικά σημαντικός είναι ο ρόλος της εμπεριστατωμένης πληροφόρησης, βασιζόμενης πάνω σε τεκμηριωμένη γνώση, που πρέπει να λάβει κάθε έγκυος από τον ιατρό της, ώστε να αποφασίσει η ίδια για εκείνη και το μωρό της.

Παρακολούθηση Κυήσεων Υψηλού Κινδύνου

Μία κύηση χαρακτηρίζεται «υψηλού κινδύνου», όταν εμφανίζονται παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες επιπλοκών. Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να αφορούν τη μητέρα (ηλικία μητέρας, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, χρόνια νοσήματα κ.α.) ή το έμβρυο (ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις, γενετικά προβλήματα, δίδυμος κύηση κ.α.).

Ακόμα και αν προϋπάρχουν ή αν παρουσιαστούν στην πορεία ορισμένα προβλήματα υγείας, μπορούν να αντιμετωπιστούν, ώστε να μην εμποδίσουν μια γυναίκα από το να βιώσει τη χαρά της μητρότητας. Η έγκαιρη διάγνωση, η πιο συχνή ιατρική παρακολούθηση και οι εξειδικευμένες εξετάσεις, είναι προτεραιότητα της ιατρικής ομάδας του ΘΕΑΡΙΣ, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Μαιευτικό Υπερηχογράφημα

Το μαιευτικό υπερηχογράφημα είναι μία από τις πιο σημαντικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται κατά τον προγεννητικό έλεγχο. Πρόκειται για μια ανώδυνη και ασφαλή διαδικασία, κατά την οποία παρακολουθούμε και ελέγχουμε τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Κατά τη διάρκεια μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης, συνιστώνται τουλάχιστον τέσσερα μαιευτικά υπερηχογραφήματα:

 

Aρχικό Yπερηχογράφημα (6η – 10η εβδομάδα)

Το αρχικό υπερηχογράφημα της εγκυμοσύνης είναι σημαντικό για να επιβεβαιώσουμε τη θέση της κύησης, να προβούμε σε σωστή χρονολόγηση, εφόσον υπάρχει διαφορά από την τελευταία περίοδο και να καθορίσουμε τον αριθμό των εμβρύων. Μπορούμε επίσης να δούμε για πρώτη φορά την καρδιά του εμβρύου να πάλλεται.

 

Yπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας (11η – 13η εβδομάδα)

Το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας, σε συνδυασμό με το ιστορικό και τη μέτρηση συγκεκριμένων βιοχημικών δεικτών (HCG, PAPP-A) στο αίμα της μητέρας, χρησιμοποιείται κυρίως για τη διάγνωση χρωμοσωμικών και δομικών ανωμαλιών του εμβρύου, όπως το σύνδρομο Down (τρισωμία 21). Επιπλέον, μας δίνει πολλές πληροφορίες για την κατάσταση της συγκεκριμένης εγκυμοσύνης και για το πώς αυτή μπορεί να εξελιχθεί. Ειδικότερα, μπορεί να εκτιμηθεί η πιθανότητα για μερικές σοβαρές επιπλοκές, όπως είναι η προεκλαμψία, η υπολειπόμενη ανάπτυξη του εμβρύου και ο πρόωρος τοκετός, δίνοντας στον ιατρό τη δυνατότητα να τις αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο.

 

Υπερηχογράφημα Β΄Επιπέδου (20η – 24η εβδομάδα)

Με το υπερηχογράφημα β΄επιπέδου ελέγχεται λεπτομερώς η ανατομία του εμβρύου και των οργάνων του, καθώς και η πιθανότητα ύπαρξης μεμονωμένων χρωμοσωμικών ανωμαλιών ή ανωμαλιών στο πλαίσιο κάποιου συνδρόμου.

 

Υπερηχογράφημα Doppler (32η – 34η εβδομάδα)

Με το υπερηχογράφημα doppler γίνεται έλεγχος της ροής του αίματος στα αγγεία του εμβρύου και του πλακούντα. Με τον τρόπο αυτό παίρνουμε αρκετές πληροφορίες για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και τη σύσταση του πλακούντα, οι οποίες μπορεί να καθορίσουν την περαιτέρω διαχείριση της εγκυμοσύνης.

Μητρικός Θηλασμός

Ο μητρικός θηλασμός είναι ένα μοναδικό συναίσθημα. Ξεκινάει αμέσως μετά τον τοκετό και προσφέρει στο νεογνό ασφάλεια, ηρεμία και προστασία. Επιπλέον, το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για το νεογέννητο, με σημαντικά οφέλη τόσο για το ίδιο, όσο και για τη μητέρα.

Για το μωρό:
 • Προστασία από αλλεργίες, γαστρεντερίτιδες και κωλικούς
 • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
 • Καλύτερη νοητική και ψυχική ανάπτυξη
 • Προστασία από παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθειες και ορισμένους τύπους καρκίνου

Για τη μητέρα:
 • Μειωμένη απώλεια αίματος μετά τον τοκετό
 • Καθυστερημένη επαναφορά της ωορρηξίας
 • Προστασία από καρδιαγγειακή νόσο, επιλόχειο κατάθλιψη και ορισμένους τύπους καρκίνου (μαστών, ενδομητρίου, ωοθηκών)

Λοχεία

Λοχεία είναι η μεταβατική περίοδος, κατά την οποία το σώμα της γυναίκας προσπαθεί να επανέλθει στην κατάσταση που ήταν πριν τον τοκετό. Θεωρείται ότι διαρκεί από 6 έως 8 εβδομάδες, αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού και περιλαμβάνει μια σειρά από αλλαγές, σε ορμονικό, σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο. Ενδεχομένως να παρουσιαστούν συναισθήματα άγχους, θλίψης, κυκλοθυμία ή νεύρα.
Σε αυτή την ιδιαίτερη περίοδο της ζωής σας είναι πολύ σημαντικό να έχετε στήριξη, κατανόηση και βοήθεια. Η εξειδικευμένη ομάδα του ΘΕΑΡΙΣ είναι εδώ για να σας συμβουλέψει και να σας στηρίξει, προσφέροντάς σας την απαραίτητη μεταγεννητική φροντίδα.