facebook-domain-verification=r0ftag0r5rclkuwzg2609bmytxg2kf

Πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο

Πρώτη γυναικολογική επίσκεψη-Μαθαίνω το σώμα μου-Γυναικολογική εξέταση

Πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο

Κατά την πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο είναι φυσιολογικό να νιώθετε αγχωμένη, καθώς το άγνωστο για το τι μπορεί να περιμένουμε μπορεί να προκαλέσει τέτοιου είδους συναισθήματα.

Ως γυναίκα, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε διάφορα γυναικολογικά θέματα κατά τη διάρκεια της ζωής σας από την εφηβεία μέχρι και την εμμηνόπαυση.

Ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος είναι ο τρόπος που σας βοηθά να προλαμβάνετε ή να αντιμετωπίζετε έγκαιρα οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί, ενώ αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να συζητήσετε με το γυναικολόγο σας για θέματα που σας απασχολούν, όπως τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η αντισύλληψη, ο οικογενειακός προγραμματισμός, ο προγεννητικός έλεγχος και η σεξουαλική υγεία.

Σκοπός του άρθρου είναι να σας ενημερώσει για το τι περιλαμβάνει μια συνήθης γυναικολογική εξέταση, απαλύνοντας το φόβο που μπορεί να νιώθετε, θέτοντας τις βάσεις για μια άνετη και εποικοδομητική πρώτη επίσκεψη.


Πότε γίνεται η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο?

Μια γυναίκα μπορεί να αρχίσει τις γυναικολογικές επισκέψεις από την ηλικία των 14 με 16 ετών, ανεξάρτητα από το αν έχει ή όχι σεξουαλικές επαφές, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποιο σχετικό πρόβλημα που να επιβάλλει την εξέταση νωρίτερα.

Η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο μπορεί να περιοριστεί σε μια συζήτηση με τον ιατρό σας χωρίς απαραίτητα να ακολουθήσει κλινική εξέταση, ειδικά εάν εσείς δεν νιώθετε έτοιμη ή έχετε απορίες σχετικά με αυτή και δεν συντρέχει ιατρικός λόγος.

Αποτελεί ευκαιρία ώστε να ενημερωθείτε για το σώμα σας και το πώς αυτό λειτουργεί, ενώ προσφέρει τη δυνατότητα να εξοικειωθείτε με τον ιατρό σας και να δημιουργήσετε μια σχέση εμπιστοσύνης, ειλικρίνειας και άνεσης.

Ο γυναικολόγος είναι παρών για να προσπαθήσει να λύσει οποιαδήποτε απορία μπορεί να δημιουργηθεί στη γυναίκα και να συμβουλέψει κατάλληλα, βασιζόμενος στην ιατρική γνώση και εμπειρία, για τις καλύτερες πρακτικές που μπορούν να ακολουθηθούν για μια υγιή ζωή.


Πώς αρχίζει μια γυναικολογική επίσκεψη?

Μια ιατρική επίσκεψη συνήθως αρχίζει με συζήτηση που περιλαμβάνει εμπιστευτικές πληροφορίες τις οποίες μοιράζεστε μόνο με τον ιατρό σας.

Σημαντικό είναι να έχετε καταγράψει τις απορίες και τα θέματα που επιθυμείτε να συζητήσετε.

Η λήψη του ιστορικού γίνεται σε ήρεμο και ασφαλή χώρο μεταξύ του ιατρού και της γυναίκας, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί η βοήθεια κάποιου γονέα για τη λήψη πληροφοριών που εσείς μπορεί να μην γνωρίζετε, όπως η κατάσταση εμβολιασμού ή παιδικές ασθένειες.

Αυτό δε σημαίνει ότι θα είναι παρών σε όλη τη διάρκεια, δίνοντας τη δυνατότητα να συζητήσετε πιο προσωπικά θέματα που σας απασχολούν χωρίς να αισθάνεστε άβολα.

Ο γυναικολόγος θα σας ρωτήσει για πράγματα πολύ προσωπικά όπως η περίοδος, αν έχετε σεξουαλικές επαφές και με πόσους συντρόφους, αν έχετε υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις, αν καπνίζετε ή κάνετε χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Είναι πολύ σημαντικό να μην αποκρύπτουμε πληροφορίες καθώς το ακριβές ιστορικό είναι απαραίτητο για τη σωστή παρακολούθηση της υγείας σας, όσον αφορά την πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση κάποιου ενδεχόμενου προβλήματος.


Γυναικολογική εξέταση

Μετά από τη λήψη του ιστορικού ακολουθεί πλήρης εξέταση όλων των συστημάτων μεταξύ των οποίων οι μαστοί και η γεννητική περιοχή (εξέταση των έξω και έσω γεννητικών οργάνων).

Κατά την γυναικολογική εξέταση δεν χρειάζεται ειδική προετοιμασία.

Επιτρέπεται να κάνετε ένα ντους και να περιποιηθείτε την ευαίσθητη περιοχή με νερό και απαλό σαπούνι, αποφεύγοντας ειδικές κρέμες, ενώ καλό θα ήταν να φορέσετε βολικά ρούχα.

Εφόσον η επίσκεψη γίνεται προγραμματισμένα καλό είναι να βρίσκεστε σε ημέρες που δεν έχετε περίοδο.

Συστήνεται η αποφυγή σεξουαλικών επαφών ή η χρήση ενδοκολπικών προϊόντων δύο ημέρες πριν την επίσκεψη, γιατί μπορεί να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα σε περίπτωση λήψης δειγμάτων.

Τι περιλαμβάνετε στην κλινική εξέταση?

Πριν την κλινική εξέταση ο ιατρός θα σας οδηγήσει σε κάποιο ειδικό χώρο και θα σας δώσει το χρόνο να αφαιρέσετε τα ρούχα σας, να πάτε τουαλέτα και να βάλετε μία από τις ποδιές εξέτασης για να καλυφθείτε.

Όταν είστε έτοιμες θα σας ζητήσει να καθίσετε στην γυναικολογική καρέκλα και να ακουμπήσετε τα πόδια σας στα ειδικά υποπόδια, ώστε να έχει ορατότητα της γεννητικής περιοχής. Αν αισθάνεστε αγχωμένη ή εκνευρισμό είναι φυσιολογικό και θα πρέπει να ενημερώσετε τον ιατρό σας ώστε να προσπαθήσει να σας χαλαρώσει.

Αρχικά και με ήπιες κινήσεις επισκοπεί την περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων για πιθανά προβλήματα και εν συνεχεία προχωρά στην εξέταση της περιοχής που περιλαμβάνει την περιοχή του αιδοίου, του πρωκτού, τα έξω και έσω χείλη του αιδοίου, την ουρήθρα, το περίνεο και την είσοδο του κόλπου.

Ανάλογα με την ηλικία και με τον αν υπάρχουν ή όχι σεξουαλικές επαφές, ο γυναικολόγος συνεχίζει την επισκόπηση και εξέταση των έσω γεννητικών οργάνων που περιλαμβάνουν την μήτρα και τις ωοθήκες.

Ο γυναικολόγος τοποθετεί έναν διαστολέα του κόλπου (κολποδιαστολέας) με τη βοήθεια του οποίου αποκαλύπτεται ο τράχηλος της μήτρας και ταυτόχρονα επισκοπούνται τα τοιχώματα του κόλπου.

Ο διαστολέας είναι συνήθως κατασκευασμένος από πλαστικό υλικό και δεν προκαλεί πόνο αλλά απλώς μια ενόχληση. Αν αισθανθείτε πόνο το αναφέρετε στο ιατρό σας. Μπορεί να ζητηθεί στη γυναίκα να χαλαρώσει τους μυς και να αφήσει τη λεκάνη της ελεύθερη προς τα κάτω.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης μπορεί να γίνει λήψη του τεστ παπ ή καλλιέργειας με τη χρήση ειδικών στειλεό.

Ανάλογα το πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζει μια γυναίκα μπορεί να γίνει περαιτέρω  έλεγχος του κόλπου και κυρίως του τραχήλου της μήτρας με τη χρήση ενός ειδικού μεγεθυντικού φακού (κολποσκόπιο).


Αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση

Στη συνέχεια ο γυναικολόγος, αφού αφαιρέσει τον κολποδιαστολέα, προχωρά σε αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει την τοποθέτηση δύο δακτύλων (δείκτη και παράμεσου) του ενός χεριού μέσα στον κόλπο, ενώ με το άλλο χέρι πιέζει ελαφρά χαμηλά στην κοιλιά. Σκοπός είναι η ψηλάφηση των έσω γεννητικών οργάνων ώστε να αναγνωριστούν τυχόν ψηλαφητές μάζες, αν υπάρχουν, και να εκτιμηθεί η κινητικότητα ή η πρόκληση ενοχλήσεων.


Υπέρηχος

Αν κριθεί αναγκαίο μπορεί να προχωρήσει σε εξέταση με υπέρηχο, ο οποίος σε γυναίκες που έχουν επαφές προτιμάτε να γίνεται από τον κόλπο αφού η εγγύτητα των οργάνων προσφέρει καλύτερη απεικόνιση.

Η εξέταση είναι ανώδυνη και προσφέρει αρκετές πληροφορίες για την κατάσταση των έσω γεννητικών οργάνων.


Εξέταση υπόλοιπων συστημάτων

Η εξέταση ολοκληρώνεται με την επισκόπηση και κλινική εξέταση άλλων οργάνων όπως την υπόλοιπη περιοχή της κοιλιάς, τις μασχάλες και τους μαστούς.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο γυναικολόγος σας θα φοράει γάντια, συνήθως, από Latex. Σε περίπτωση αλλεργίας είναι απαραίτητο να τον ενημερώσετε ώστε να χρησιμοποιηθούν γάντια από άλλο ειδικό υλικό.

Επίσης μπορείτε να ρωτήσετε οποιαδήποτε απορία έχετε.

Σε περίπτωση που αισθανθείτε άβολα ή η εξέταση σας προκαλέσει έντονη ενόχληση καλό είναι να ενημερώσετε τον γυναικολόγο ώστε να σταματήσει την εξέταση.

Μετά την εξέταση

Με το τέλος της εξέτασης ο ιατρός θα αποχωρήσει δίνοντας σας το χρόνο για να ντυθείτε και να επιστρέψετε στο χώρο του γραφείου.

Μπορείτε να κάνετε επιπλέον ερωτήσεις για τα κλινικά ευρήματα. Τα αποτελέσματα μερικών εξετάσεων θα τα συζητήσετε με τον ιατρό σας μετά από μερικές ημέρες (το διάστημα αυτό διαφέρει ανάλογα με το είδος της εξέτασης).

Σε περίπτωση που χρειάζεται θεραπεία, ο ιατρός θα σας δώσει αναλυτικές οδηγίες και την ιατρική συνταγή.

Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται η γυναικολογική επίσκεψη.

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει άγχος για την πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο αλλά αντίθετα είναι ουσιαστική και κατατοπιστική για τη γυναίκα.

Η φροντίδα της υγείας είναι πολύ σημαντική σε όλες τις ηλικίες.

Δημήτριος Α. Μοστρούς, MD
Μαιευτήρας Γυναικολόγος

Περισσότερα